Drink responsibly... but drink!
Blog

Roku Gin

Roku Gin
A világhírű Beam Suntory cég ginje, mely méltón képviseli a céget és Japánt a világ gin piacán. A hatos szám amellett, hogy a nevének a jelentése, több mindenre is utal. Ha tovább olvastok azt is megtudhatjátok milyen izgalmakat tartogat még ez az ital.
A világhírű Beam Suntory cég ginje, mely méltón képviseli a céget és Japánt a világ gin piacán. A hatos szám amellett, hogy a nevének a jelentése, több mindenre is utal. Ha tovább olvastok azt is megtudhatjátok milyen izgalmakat tartogat még ez az ital.
 

A Suntory Cég rövid története

Shinjiro Torii volt az első, aki lepárlót alapított Japánban 1899-ben. Már ekkor az volt az álma, hogy olyan egyedülálló Japán ízvilágot készítsen minden termékével, ami egyértelműen felteszi Japán a rövidital térképre. Ehhez egy időben Masataka Taketsuru is segítette az útját, de mire eljutott oda a cég, hogy az első gint piacra dobja Hermes néven, Taketsuru már a Nikka cég megalapításán dolgozott.

Ha ezt vesszük alapul akkor a Roku gin egy 100 éves álom beteljesülése és egy 100 év tapasztalat alapján készült el.

A hatos szám bűvöletében

Ahogy azt a rövid beharangozóban említettük, a „Roku” Japánul 6-ot jelent. Ha figyelmesen megnézitek a képet, akkor már a vásárlás előtt felfedezhetitek, hogy az üveg is hatszögletű. (Természetesen sokkal jobb, ha a saját kezedben tapasztalod meg.) A hatos egyébként megjelenik az összetevők között is, hiszen 6 különböző egzotikus, eredeti Japán fűszert tartalmaz ez a prémium gin. Egyébként ezen kívül tartalmaz nyolc klasszikus gin fűszert, így egészítik ki tökéletesen egymást. Ezekben annyira meglepőt már nem találunk, hiszen boróka, angyalgyökér, koriander és citrusok találhatóak benne.

A hatos egyébként a négy évszakot szimbolizálja és ezt is reprezentálja az italban, hiszen ezekhez kapcsolódó ízeket ad. Sorrendben ezek nem másak egyébként, mint a cseresznyefa levele és szirmai a tavaszt, a két féle zöld tea (Sencha és Gyokuro) a nyarat, a sansho bors az őszt és a yuzu peel (Japán citrom).

Mit is mutat maga az ital?

Illatban elsőre megérkezik a cseresznyefavirág és zöld tea, melynek segítségével egy nagyon virágos és egy kicsit édeskés aromákat mutató italt kapunk. Ízvilágban egy nagyon sokrétű, igazán harmonikus párlatot tudunk kóstolni, mely még komplexebben mutatja meg illat után vártakat. Kicsit krémesebb, kicsit olajosabb, mint egy hagyományos gin, így érdemes magában is megkóstolni. Lecsengésében megmarad az édeskés ízvilág, de a Sansho bors hoz magával egy enyhe csípősséget.

KOKTÉL AJÁNLÁS

Egy nagy klasszikus gin&tonikkal kezdjük a sort, ugyanakkor érdemes hozzátenni, hogy mint oly sok minden Japánban ez is egy rituáléval van egybekötve. Elsőként a gyömbért kell felvágni, hosszú, egyenletes csíkokra. Meg kell tölteni a poharat jéggel, majd bele és ráhelyezni a gyömbéreket, amin keresztül töltjük fel a poharat tonikkal. A gint egy pici kancsóban szolgáljuk fel a vendégnek és hagyjuk, hogy ő fejezze be a szertartást, töltse bele a gint a poharába és keverje össze. Hozzávalók:

·         4cl Roku gin

·         Britvic Indian Tonik (1-2dl ízlés szerint)

·         1db gyömbér

A következő koktél, amit érdemes vele kipróbálni az egy Gin Martini. Kevés összetevő, emiatt nagyon fontos az alapanyag, amiből készítjük a koktélt. Egy virágos, picit édeskésebb ízvilágú koktélt tudunk készíteni így magunknak.

·         6cl Roku Gin

·         2cl Száraz vermouth

·         Gyömbér szelet

Egy keverőpoharat töltsünk meg jéggel, majd a száraz vermouthot öntsük rá. 1perc keverés után, töltsük rá a gint és keverjük tovább. Pár perc után, az előre behűtött pohárba töltsük az italunkat és egy gyömbér szelettel díszítsük.

Az utolsó koktél egy frissítő, citrusos ízvilágú koktél, melyet a virágos, kicsit fűszeres ginünk rendkívül összetetté és izgalmassá teszi. Az összetevők a következőek:

·         5cl Roku Gin

·         2cl Lime lé

·         1cl Cukorszirup

Az összetevőket egy shaker és kockajég segítségével összerázzuk és egy előre behűtött coupe pohárban szervírozzuk. Díszítésnek egy lime karikát, vagy lime peelt használunk! Egészségünkre!