Drink responsibly, but drink!

Monkey Shoulder 0,7l 40%
Monkey Shoulder 0,7l 40%
13 990 Ft

Monkey Shoulder 0,7l 40%

Monkey Shoulder 0,7l 40%
Monkey Shoulder 0,7l 40%
Monkey Shoulder 0,7l 40%
Monkey Shoulder 0,7l 40%
Monkey Shoulder 0,7l 40%
Monkey Shoulder 0,7l 40%
Monkey Shoulder 0,7l 40%

A Monkey Shoulder talán a leginkább ikonikus whisky a blended malt kategóriában. Egy nagyszerű párlat egy különleges üvegben, ami azonnal szemet szúr a polcokon.

Régió
Skócia
Raktáron
13 990 Ft
Egységár: 19 986 Ft/li
Drinkshop ár: 14690 Ft
A vásárlás után járó pontok: 140 Ft
Az alábbi terméket ajánljuk még kiegészítőként
Részletek

Mit takar ez a különleges név?

A monkey shoulder, vagyis „majomváll” a whisky készítők egy rendkívül ismert „betegségére” utal. Természetesen nem azonnal jelentkezik, hanem hosszú és fáradtságos munka során, amit régen a lepárlókban dolgozó emberek a malátázóban végeztek. Ahhoz, hogy az árpamalátában lévő keményítő cukorrá alakuljon, úgynevezett malátázást kell rajta végezni, vagyis vizet kell hozzáadni és ennek hatására fog elkezdődni az átalakulás. Itt nem nagy mennyiségű vizet kell elképzelni, inkább nedvességet, ugyanakkor ahhoz, hogy ne poshadjon be folyamatosan forgatni kellett, valahol lapáttal, valahol egy „gereblye” szerű szerszámmal.  Ennek következtében volt különösen nagy igénybevételnek kitéve a váll és alakult ki ez a betegség. Ennek a komoly munka előtt tiszteleg ez a whisky.

Manapság ezt a munkát már nem is végzik minden lepárlóban, hanem erre külön kialakított központi malátázók vannak, ahol nagy gépek forgatják a malátát amíg el nem érik a kívánt cukorfokot.

 Mit jelent a blended malt kifejezés?

Alapvetően a skót whiskyket 4 csoportba sorolhatjuk, ezek a Single Malt, Single Grain, Blended Malt és sima Blended whisky. Az első és az utolsó a legismertebb talán mindenki számára, ezekből van a legtöbb a piacon. A Blended Malt kifejezésben mindkét szónak nagy jelentősége van.

A „Malt” rész arra vonatkozik, hogy csak árpamalátát tartalmazhat a keverék. Alapvetően egy klasszikus skót típus, de japánban is gyártanak ilyet, így nem szabad meglepődni azon, ha a „vatted malt” vagy „pure malt” kifejezést látjuk egy whisky-n, ezek mind ugyanerre a kever malátawhisky kategóriára vonatkoznak. Ugyanakkor a Scotch Whisky Association úgy döntött, hogy 2004 után ők csakis a blended malt nevet használhatják.

A „Bleded” rész pedig ebben az esetben is arra vonatkozik, hogy több lepárlónak a terméke van benne keverve, így több terület karakterét tudjuk felfedezni a párlatban. Fontos, hogy mindegyiknek hagyományos rézüst lepárlókban készült malátawhiskynek kell lennie.

Mi is a Monkey Shoulder története?

A világ egyik legrégebbi whisky készítő családjába született, vagyis a William Grant & Sons kötelékébe tartozik, ami már 1887 óta készít whiskyt. A 2000-es évek elején a csapat észrevette a lehetőséget, hogy még szélesebb körben megszerettessék a skót whiskyt egy olyan terméken keresztül, ami nem csak önmagában, hanem koktélokban is használható. Ettől az ötlettől vezérelve kiválasztottak rengeteg malátát whiskyt és elkezdték a tökéletes blend megalkotását. Ahogy az üveg is mutatja ez végül is a 27-es variáció lett, mely azóta is nagyon sokak kedvence. Abban az időben egyébként a blended malt, mint kategória szinte nem létezett, nagyon kevesen készítettek ilyen típusú italt, legtöbben gabona tartalmú, „sima” blended whiskyt készítettek.

Milyen élményre számíthatunk, ha megkóstoljuk?

Illatában egy nagyon komplex és elegáns aromákkal rendelkező ital, melyben a lekváros jegyek tökéletes összhangban van a malátás és kakaós illatokkal. Minél hosszabban illatoljuk annál komplexebb jegyek jelennek meg, kezdve a szerecsendióval, fahéjjal és téli fűszerekkel.

Ízében az gyümölcsök és az édes maláta fantasztikus harmóniáját figyelhetjük meg. A tejkaramella és a pörkölt maláta egyszerre nyújtanak kimagasló ízkavalkádot a szájunkban a szárított barackos, friss jegyekkel. Lecsengésében olajos és tölgyes aromák mellett krémesség tart ki rendkívül hosszú ideig.

Adatok
Kiszerelés
0.7
Mr. Alkohol GO! Karinthy raktárkészlet
Raktáron
Mr. Alkohol Balatonboglár
Nincs raktáron
Mr. Alkohol GO! Fény utca raktárkészlet
Nincs raktáron
Szegedi Drinkshop raktárkészlet
3 DB
Siófoki Drinkshop raktárkészlet
Nincs raktáron
Márka
Monkey Shoulder
Alkoholtartalom
40
Díszdoboz
Nem
Whiskey stílus
Blended
Árkategória
5 001 - 10 000 Ft
Limitált kiadás
Nem
Cikkszám
1013235
Tömeg
1,52 kg/db
Vélemények
Hasonló termékek