A Szeleshát Monopol egy kiemelkedő száraz vörösbor, amely a Szekszárdi borvidék egyik legismertebb és legelismertebb borászatának, a Szeleshát Szőlőbirtoknak a zászlós bora. A bor a birtok szőlőültetvényeiről származik, melyek a Szeleshát-dűlőben találhatók, és a birtok filozófiáját tükrözik: a természetes borkészítést, a terroir tiszteletét és a minőségi borok előállítását.
A Szeleshát Szőlőbirtok története 1998-ra nyúlik vissza, amikor a Szekretár család felismerte a területben rejlő potenciált, és elkezdte a felaprózódott területek újraegyesítését. Azóta a birtok folyamatosan fejlődött, és ma már összesen 58 hektár egybefüggő területen gazdálkodik, melyből 54 hektár művelt szőlő. A fő szőlőfajták közé tartozik a Kékfrankos, Merlot és Cabernet Franc, de kisebb mennyiségben termesztik a Cabernet Sauvignon-t, Pinot Noir-t, Syrah-t és Olaszrizlinget is .
A Monopol a birtok zászlósboraként kiemelkedő jelentőséggel bír. A bor készítése során a szőlőt dűlőszelektáltan szüretelik, és parcellánként külön érlelik magyar és francia tölgyfahordókban egy-másfél évig. Az érlelés után következik a házasítás, melynek célja a különböző fajták és parcellák legjobb tulajdonságainak egyesítése. A palackozás után a bor további egy évet pihen, hogy elérje a kívánt egyensúlyt és harmóniát.
A Szeleshát Szőlőbirtok filozófiája a természetes borkészítésre épít. Fontosnak tartják a minél kevesebb beavatkozást a természet munkájába, a dűlő karakterének a megjelenítését. A borászat vezetője, Krajcsovszki László és birtokigazgatója, Rosta Krisztina, nagy hangsúlyt fektetnek a terroir tiszteletére és a minőségi borok előállítására .