A Riporta borászat a Farnese Vini csoport tagja, amely Dél-Olaszország egyik vezető borászati vállalkozása. A cég célja, hogy bemutassa a dél-olasz borászat gazdag hagyományait és a helyi szőlőfajták sokszínűségét. A Riporta sorozat a szicíliai borászat esszenciáját képviseli, különös figyelmet fordítva a helyi fajtákra és a tradicionális borkészítési módszerekre.
A Nero d'Avola szőlőfajta a bor alapja, amely a sziget legismertebb és legelterjedtebb vörösboros fajtája. A szőlőt a szicíliai borvidék déli területeiről szüretelik, ahol a meleg, száraz éghajlat és a tengeri szellők ideális környezetet biztosítanak a szőlő éréséhez.
A szüretet követően a szőlőt kézi válogatáson választják ki, hogy csak a legérettebb szemek kerüljenek a borba. A bogyózott szőlőt rövid ideig áztatják a héjjal, hogy kioldódjanak a színezőanyagok és aromák, majd kontrollált hőmérsékleten erjesztik. Az erjedés után a bor tartályban érlelődik, hogy megőrizzék a frissességet és gyümölcsösséget. A bor nem kapott hordós érlelést, hogy megőrizzék tiszta ízvilágát.
A Riporta Rosato Terre Siciliane IGT bor a 2023-as évjáratban Ezüstérmet nyert a Mundus Vini Spring Tasting 2024 versenyen, kiemelve a borvidék és a fajta legjavát. A borok rendszeresen szerepelnek a legjobb olasz borok között, és számos díjat nyertek el különböző borversenyeken.
A Riporta Rosato Terre Siciliane IGT ideális választás könnyed ételekhez, mint például grillezett halak, tenger gyümölcsei, friss saláták, friss sajtok.A bor frissessége és gyümölcsössége jól harmonizál az említett ételekkel, kiemelve azok ízvilágát.