A Nyolcas Leányka Édes 2019 egy különleges tétel, amely nemcsak a szőlőfajta gyümölcsös természetét, hanem a készítő pincészet filozófiáját is hűen tükrözi. A bor mögött álló Nyolcas Pince egy kis kézműves borászat, amely szenvedéllyel és szakmai alázattal műveli a szőlőt és készíti borait. Filozófiájuk középpontjában a természetesség, a fajta tisztelete és az egyensúlyra való törekvés áll.
A Leányka fajta az egyik legkifinomultabb őshonos magyar fehérszőlő, amely különösen jól érzi magát a hűvösebb klímájú, vulkanikus talajú borvidékeken – például Eger környékén, ahol a Nyolcas Pince is tevékenykedik. Ez az édes 2019-es évjárat egy kései szüret eredménye, amikor a szőlőszemek már tökéletes érettségben, magas cukortartalommal kerültek leszüretelésre.
A feldolgozás során a pincészet célja a fajta gyümölcsösségének és természetes édességének megőrzése volt. A gondosan válogatott fürtöket bogyózás után rövid ideig áztatták a héjon, hogy kiemeljék a fajta aromáit, majd hűtött tartályban erjesztették. Az erjesztés során a borásznak nagy odafigyeléssel kellett eltalálnia a pillanatot, amikor az élesztők természetes módon leálltak – így maradhatott meg a bor természetes maradékcukor-tartalma.
A bor megjelenésében halvány aranysárga szín tűnik fel, olajos mozgással és kristálytiszta megjelenéssel. Illata elsőre trópusi gyümölcsökre – ananász, mangó, licsi – emlékeztet, majd finom fehér virágos jegyek és egy csipetnyi akácméz bontakozik ki. Az illat összetett, de nem nehézkes – elegánsan hívogató.
Szájban a bor édes, de nem gejl. A természetes savak szépen egyensúlyozzák a maradékcukrot, így a korty nem válik unalmassá. Az ízben a mézes jegyek mellett megjelenik a sárgabarack, körte és citrusos frissesség is, ami különösen élvezetessé teszi. A textúra simogató, selymes, ugyanakkor nem túl nehéz.
A lecsengése hosszú, elegáns, és mézesen gyümölcsös. Ez a bor tökéletesen alkalmas egy ünnepi desszert mellé, vagy akár egy különleges esti beszélgetéshez, amikor valami igazán finommal szeretnénk megkoronázni a napot. A Nyolcas Leányka Édes 2019 egy kiváló példa arra, hogy az édes bor is lehet friss, karakteres és gasztronómiailag is sokoldalúan használható.