A Kaiken Borászatot 2001-ben alapította Aurelio Montes, a chilei Bodegas Montes tulajdonosa, aki a Patagóniában honos Kaikén vadlúd után nevezte el pincészetét. A Kaikén madár évente átrepüli az Andokat, szimbolizálva a két ország közötti kapcsolatot. A borászat célja, hogy ötvözze a chilei és argentin borászat hagyományait és innovációját, kiemelve az Uco-völgy egyedülálló terroirját.
Az Ultra Malbec bor készítése során a Kaiken három különböző tengerszint feletti magasságban fekvő területről szüretel: Vista Flores (1400 m), Gualtallary (1300 m) és Altamira (1100 m). E területek mindegyike alluviális talajjal rendelkezik, homokkal és iszappal keveredve, melyek kiváló vízelvezetést biztosítanak és ideális környezetet teremtenek a koncentrált ízű szőlőszemek számára.
A szüret kézzel történik március és április folyamán, majd a szőlőszemeket a pincébe érkezéskor gondosan válogatják. A feldolgozás során előerjesztési macerációt végeznek 10°C-on 7 napon keresztül, majd a fermentáció 26°C-on, kontrollált hőmérsékleten zajlik, kiválasztott és természetes élesztőkkel. A bor utóerjesztése 20 napig tart, majd a malolaktikus erjedés természetes módon történik a beton erjesztőtartályokban.
Az érlelés során a bor francia tölgyfahordókban pihen: egyharmad új, egyharmad másod- és egyharmad harmadéves hordókban, összesen 12 hónapon keresztül. Ezt követően további 6 hónap palackos érlelés következik, mielőtt a bor piacra kerül.
A Kaiken Borászat filozófiája a fenntarthatóságra és a biodiverzitás megőrzésére összpontosít. A szőlőültetvények fenntartható módon gazdálkodnak, és a borászatban alkalmazott technológiák minimalizálják a környezeti hatásokat. A Kaiken borok tükrözik az Uco-völgy egyedi mikroklímáját és talaját, kiemelve a Malbec szőlőfajta gazdag aromáit és komplexitását.
A Kaiken Ultra Malbec nemcsak egy bor, hanem egy élmény, amely bepillantást nyújt az argentin borászat csúcsminőségű világába, és méltó képviselője az Uco-völgy kivételes terroirjának.