A Carpano Punt e Mes története 1870-ből eredeztethető, amikor egy torinói bróker azt kérte, hogy az édes vermutba “fél pont keserűt” adjanak – ekkor született meg az ikonikus név és ízvilág. Intenzív aranyló‑narancs színe és gyógynövényes aromatikája (quinina, szegfűszeg, narancshéj) már az illatban felidézi különlegességét . Első kortyra édes, narancsos gyümölcsösség jelenik meg, melyet hamar követ a jellegzetes keserűség – a kínai fűszeresség és citrusosság teszi egyedivé . A lecsengés visszahozza az édességet, lágy, gyógynövényes jegyekkel – semlegesítő szerepe miatt remek társ a sötétebb, keserűbb likőrök mellé . Vagy önmagában, jégre töltve vagy narancshéjjal kínálva, vagy klasszikus koktélokban, mint Negroni, Manhattan vagy Boulevardier – mindenhogyan magabiztos választás. Karakteresebb mint a szokásos édes vermutok, de nem annyira, hogy elnyomja a többi összetevőt – pont ideális egy komplex italhoz . A Carpano márka, melyet ma a Fratelli Branca gyárt Milánóban, örökölte ezt a családi tradíciót, és a Punt e Mes azóta is a prémium kategória egyik csúcsterméke.
Illat: Gyógynövényes aromák (quinina, szegfűszeg), narancshéj
Íz: Kezdetben narancsos édesség, utána karakteres keserűség
Lecsengés: Lágy édesség, gyógynövényes‑narancsos visszahang
Származási ország: Olaszország