Ez a kivételes édes borkülönlegesség a Tokaji borvidék tradícióit és egyedülálló ízvilágát hordozza magában. A kézzel válogatott, nemes rothadás során (botritis cinerea) született aszúszemekből készül, majd tölgyfahordókban érlelődik, hogy gazdag és összetett aromáit maximálisan kibontakoztathassa.
Az 5 puttonyos besorolás garantálja a bor édességét, amelyet a maradékcukor-tartalom legalább 120 g/l szintje is alátámaszt.
Fogyasztását 10-12 °C-os hőmérsékleten ajánljuk. Fogyasztását elsősorban önmagában javasoljuk, de kitűnő kísérője lehet többek között a vadhúsoknak, a liba- és kacsamájnak, a kékpenészes sajtoknak és természetesen a desszerteknek is.
A Babits család Tokaj-hegyalján
A család szőlőültetvényei Szegi határában, a Poklos dűlőben, továbbá Olaszliszkán a Vay, valamint Tolcsván a Kincsem dűlőben találhatók meg. A szőlőterületek fekvése kiváló, a tengerszint feletti magasságuk pedig ideális: 150-250 méteres elhelyezkedésüknek köszönhetően sem a késő tavaszi, sem a kora őszi fagyok nem károsítják a szőlőt, így a termés mindig kiváló alapanyagot biztosít a pincészet számára.
A Babits család tradicionális módon kezdi meg a szüreti munkálatokat október második felében, amikor a szőlőszemek már túlérettek, a cukortartalom pedig 22-24 fokos szint. Az egyes dűlők termését a szürettől kezdve egészen a palackozásig külön kezelik. A kíméletes préselés eredményeként létrejött kiváló minőségű must képezi a Babits borok alapját.
A tokaji borok egyedi karakteréhez nagyban hozzájárul a pince, a pincefalakon kialakult nemes penész (cenospodium cellare), valamint a hagyományos, tölgyfahordókban történő érlelés. A riolittufába vájt, több száz esztendős pince állandó 10-12 °C-os hőmérséklete is jelentős szerepet játszik a borok kiváló minőségében.