Drink responsibly... but drink!
Blog

Fehér Nyúl craft sörök - Mennyire mély a nyúl ürege?

Fehér Nyúl craft sörök - Mennyire mély a nyúl ürege?

A világ különleges, sokrétű és még több felfedezésre váró izgalmat rejt. Ez volt ami elindított 3 barátot a házi sörfőzés útján valamikor a 2010-es évek környékén. Az alapanyagok 1000 féle változata, a sörtípusok sokszínűsége, a rengeteg eszköz és lehetőség csak húzta őket egyre mélyebbre és mélyebbre, mint a nyúl ürege és egyszer csak azon kapták magukat, hogy a sörfőzés teljesen elnyelte őket.

Mi történik, amikor barátok házi sörfőzésbe kezdenek?

A világ különleges, sokrétű és még több felfedezésre váró izgalmat rejt. Ez volt ami elindított 3 barátot a házi sörfőzés útján valamikor a 2010-es évek környékén. Ekkor még abszolút csak saját felhasználásra, otthon könnyen iható sörök készítése volt a cél, de ahogy mondani szokták, hát evés közben jön meg az étvágy. Az alapanyagok 1000 féle változata, a sörtípusok sokszínűsége, a rengeteg eszköz és lehetőség csak húzta őket egyre mélyebbre és mélyebbre, mint a nyúl ürege és egyszer csak azon kapták magukat, hogy a sörfőzés teljesen elnyelte őket.

Ekkor döntöttek a Fehér Nyúl sörfőzde megalapítása mellett, mert egy olyan helyet szerettek volna létrehozni, ami mindig nyitva áll a kísérletező típusok előtt. A sörfőzde lett az a hely, az a nyúlüreg, ahol egy teljesen másik valóságba kerül az ember és ha rábízza magát az ember a Fehér Nyúl termékeire akkor egy teljesen új sör univerzum nyílik meg előtte.

Hol is található maga a sörfőzde?

Abszolút érdekesség, hogy ne valami külvárosi helyszínt képzeljetek el, hanem igenis nagyon közel Budapest belvárosához, a Budapest Park relatív szomszédságában a 9. kerületben található. A sörfőzde mellett egyébként egy Taproom is van, ahol bizony sok érdekes sört lehet csapról is megkóstolni.

A főzde egyébként 2017-ben nyitotta meg kapuit, addig különféle gerilla bérfőzéssel készítették a söröket. A fő épület egyébként egy régi textilgyár része volt, ebben található a főzde és a taproom is és a közelben a telepen belül maga a raktár is. Egy kampánynak köszönhetően idén lehetőségük lesz bővítésre is, de ez még maradjon titok, hiszen sose tudhatjuk hova ássa magát tovább a nyúl.

Milyen portfólióval rendelkezik a Fehér Nyúl?

Nagyon sokrétű a szortiment, mivel egy alap kiadások mellett folyamatosan, mondhatni hetente jönnek kísérleti nyulak és hordó érlelt változatok is. Kezdjük az alapokkal, mivel most azok lesznek kiemelve ezen a héten:

·Glam Stout: egy igazi Stout sör. 4,9%-os alkoholtartalommal, masszívan malátás, testes. Teljesen fekete a sör, melyet a brazil, El Salvador specialty kávéval van ízesítve a tökéletes Stout élmény miatt.

·Calm Storm: egy Balti Porter típusú sör. 9,8%-os alkoholtartalom miatt igazán kemény kiadás. Magas alkoholtartalom, malátacentrikus ízvilág. Ennek is éjfekete színe van. Aszaltgyümölcsös, csokis, enyhén kávés ízvilág.

·Pilsklasszikus cseh Saaz komlóval készül, aminek hatására nagyon könnyen iható, közepesen száraz, aromatikus világos lager. Kimondottan azoknak ajánljuk akik a klasszikus Pils ízeket szeretik. 5%-os alkoholtartalom teljesen hagyományos.

·White Passion: egy 5,2% alkoholtartalommal rendelkező gyümölcsös búzasör. Egy újhullámos stílus és a hagyományok tökéletes találkozása. Klasszikus bajor búzasör alapot egy rendkívül izgalmas mangó és maracuja pürével van kombinálva. A sörrel együtt erjed, így trópusi gyümölcsök, igazán frissítő.

·IPA: az egyik zászlóshajó. Az alap recept régebbi, mint maga a sörfőzde, mert már akkor főzték amikor még csak kicsi házisörfőzde volt. Akkor a házisörfőzők versenyén első lett, ez adta a lökést a főzdealapításhoz. Egy klasszikus, komlócentrikus IPA 6,5%-os alkoholfokkal.

·Rafa: az ikonikus savanyított sör (limoncello dobozba zárva). Az egyik legjobban keresett Fehér Nyúl sör. Nagyon sok hazai és nemzetközi sörversenyen is első komoly díjakat nyert.

·Turbid: a klasszikus New England IPA sör. Krémesen testes, citrusos-trópusi gyümölcsös aroma.

A Mr. Alkohol is folyamatosan bővíti a szortimentjét és izgalmasabbnál izgalmasabb tételek érkeznek, lássuk mik vannak most:

·Fehér Nyúl Uenuku 0,33l 13,3%: Polinéz szivárványistenről kapta a nevét ez a hordóérlelt Imperial Stout. Két jamaicai rumoshordó és egy Martinique rum hordó amiben érlelték, majd 8 hónap után egyesítették. Igazi nehézfiú.

·Fehér Nyúl Mahuika 0,33l 13,3%Ugyanaz az Imperial Stout az alapja, mint az Uenuku-nak, bourbon és brandy hordós érlelés után lett keverve.

·Fehér Nyúl Tagaloa 0,33l 13,3%: Itt az Imperial Stout alapot Kentucky bourbon hordóban érlelték. Krémes és mély, elképesztő.

·Fehér Nyúl Kanaloa 0,33l 12,7%: kifejezetten száraz búzabor és a Chardonnay hordó párosítása. Nagyon mély ízvilágú, különleges sör tétel.

·Fehér Nyúl Night Vibes (dupla NEIPA) 0,33l 8,6%: egy dupla New England IPA, mely a komló aromás ízét hangsúlyozza a keserűség háttérbeszorításával. Igazi trópusi gyümölcsös ízbomba.

·Fehér Nyúl Other Side 0,33l 9,3%: Úgynevezett Imperial Pastry Stout, ami nagyon testes, nagyon krémes, egy igazi pekándiós-mogyorós kombináció.

·Fehér Nyúl Aussie Monk (belga stílusú tripel) 0,33l 9,2%: Belga Stílusú Tripel, illatos jegyek, gyümölcsös malátás ízek, egy könnyed testes, de mégis rendkívül komplex sör.

·Fehér Nyúl Dupla Rafa 2023 0,33l 8,5%: A híres savanyított alap Rafa dupla változata. Még kifinomultabb lett, mint az első főzet, de mivel most is limitált, vigyázz nehogy hamar elkapkodják.

Aki még nem kóstolta, itt a legjobb alkalom, hogy felvegye a nyúlcipőt és megkóstolja ezeket a különleges tételeket is. Egészségünkre.