A St. Andrea Agapé 2016 az egri borvidék csúcskategóriás vörösbora, mely kizárólag a Nagy-Eged-hegy terméséből készül, olyan fajták házasításával, mint a Kékfrankos, Merlot, Pinot Noir, Syrah és Kadarka. A 16 hónapos tölgyfahordós érlelés komplexitást és mélységet ad a bornak, amely már az illatával is elvarázsol: meggy, fekete bogyós gyümölcsök, szárított fűszerek és ásványos jegyek keverednek benne. A korty gazdag, jól strukturált, élénk savakkal és feszes, de bársonyos tanninokkal. Ízében fűszeresség, érett gyümölcsösség, finom fás és marcipános árnyalatok jelennek meg. Az Agapé minden rétegében a terroir tiszta lenyomata érződik – mély, mégis elegáns. A bor már most is kiváló, de palackban tovább érlelhető, így 2030-ig is tartogatható. Nemzetközi versenyeken is elismert: James Suckling 94 ponttal, míg a Wine Searcher 90 ponttal értékelte. Kiváló választás vörös húsokhoz, érlelt sajtokhoz vagy ünnepi vacsorákhoz. A St. Andrea Pincészet ezzel a borral a Nagy-Eged-hegy különleges karakterét emeli ki, a legmagasabb minőségi szinten.
Származási ország: Magyarország
-
Illat: meggy, áfonya, fekete szeder, gyógynövény, ásványos tónus
-
Íz: telt, fűszeres, gyümölcsös, marcipános és édesfás rétegekkel
-
Lecsengés: hosszú, összetett, fűszeres és ásványos utóíz