Drink responsibly... but drink!
Blog

Darling Cellars Alkoholmentesített borok

Darling Cellars Alkoholmentesített borok

Dél-Afrikában a The Darling terület az elmúlt 10-15 évben kezdett el igazán virágozni a borkészítés terén és folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően lehetősége nyílt a borászatnak igazán kis tételben készített borokat is forgalomba hozni. Ezeket a borokat mutatjuk be blogcikkünkben.

Miért is alkoholmentesített és nem alkoholmentes?

 

Az alapokat az angolban érdemes keresni, hiszen létezik az alkohol free (sose látott alkoholt) és létezik a de-alcoholised, vagyis alkoholmentesített. Már az elején érdemes leszögezni, hogy az alkoholmentes bor nem szőlőlé, az alkoholmentesített pedig végképp nem.

Tudni kell, hogy az alkoholmentesített borok bizony valaha tartalmaztak alkoholt, de egy fordított ozmózisos eljárással, vagy vákuum desztillációval eltávolításra kerül az alkohol. Ahogy a legtöbb alkoholmentes sörben, így itt is felmerülhet 0,5% alkoholtartalom, ugyanakkor nagyon fontos, hogy ezzel az eljárással készült borok illatukban és ízükben is hasonlítanak az eredeti szőlő karakterére.

Egyelőre nem lehet teljesen egyértelmű szabályozásról beszélni, de egyre nagyobb térhódításról igen. Az teljesen világos, hogy soha nem fogják kiváltani az alkoholos tételeket, hiszen pozitív élettani hatásai is vannak a „normál” boroknak, ugyanakkor több olyan eset is fennállhat amikor nem tudunk/akarunk alkoholos tételeket fogyasztani. Legyen szó egy terhességről, sofőr szerepről a buliban, antibiotikus kezelés, vagy olyan betegségek, mint a diabétesz, vagy az inzulinrezisztencia.

Rövid távon nem annyira frusztráló, amikor egyfolytában kérdésekkel bombáznak, hogy miért nem iszol, miért nem iszol, de hosszú távon ez bizony tud idegesítő lenne. Emellett egy igazán minőségi étteremben egy bor étel párosítás mellé lényegesen könnyebb ilyen borokkal dolgozni, mint limonádéval.

Érdemes odafigyelni, hogy a világ majd minden táján készülnek már ilyen borok, de a legnagyobb különbség köztük a cukortartalmukban van. Még mindig jóval magasabb azoknak a százaléka, akik édes alkoholmentes vagy mentesített borokat készítenek, akár nagyon magas cukortartalommal is. Ezeknek az italoknak az esetében kötelező feltüntetni a 100ml-ben található kalória, szénhidrát és cukortartalmat így könnyen tudunk tájékozódni.

Jelenleg a portfóliónkban ez az egy ilyen jellegű bor található és nagyon fontos volt a kiválasztás során, hogy egy olyan a szakmában is nagyon elismert személy ajánlására hallgassunk, mint Evans Viktória, aki borszakértőként, magyar bajnok sommelierként és inzulinrezisztensként igazán méltó nagykövete ennek a kategóriának.

 

Hol is található a borászat és mit kell tudni róla?

 

Dél-Afrikában a The Darling terület az elmúlt 10-15évben kezdett el igazán virágozni a borkészítés terén, hiszen a környék alapvetően a vadvirágairól volt híres. Maga a borászat a nyugati partjainál helyezkedik el Dél Afrikának, körülbelül egy órás út Fokvárostól és mindössze 15km választja el a tengertől. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően lehetősége nyílt a borászatnak igazán kis tételben készített borokat is forgalomba hozni. Különböző alkoholos borok mellett, nemrégiben alkoholmentesített borokat is kezdtek készíteni, amely a világban egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

 

Lássuk a három fajtát

 

Az első egy alkoholmentesített Sauvignon Blanc, ami száraz kategóriába sorolható, közepes testtel és nagyon gyümölcsös ízekkel. Vibráló savakat fedezhetünk fel benne, a lime, bodza, egres és barack aromák mind megtalálhatóak benne. Hosszú lecsengése van és tökéletesen párosítható ételekhez, mint a zöldsaláta, kecskesajt vagy a csirkehús, de ugyanúgy tudjuk tengeri ételekhez is adni, mint kagyló vagy osztriga.

A második egy Rozé kiadás, aminek gyönyörű lazac színét minden rozé megirigyelné. Intenzív piros bogyós gyümölcsök és vattacukros illatok jellemzik. 2022-ben az IWSC-n 96 pontot kapott és elnyerte a legjobb Alacsony Alkoholos kategória címet. A benne található grenache szőlő adja ezt a csodálatos színt és a roppanó ízeket. Remekül párosítható lazachoz, Olasz ételekhez, amelyekhez paradicsomszósz vagy gomba társul.

Végül de nem utolsó sorban egy vörös kiadás, amelynek a szőlőfajtája a Shiraz. Igazán mély vörös színe van, melyet a feketeborsos, sötét gyümölcsös, cseresznyés illat elképesztő módon még vonzóbbá tesz. Remekül illik hozzá a francia tölgyfahordós érlelés és alkohol nélkül is nagyszerű élmény tartogat a fogyasztóknak.

Mindegyik bor kalóriaszegény és Vegán, így szinte mindenki fogyaszthatja, aki szeretné, de nagyon fontos megjegyezni, hogy nem édes tételekről van szó! Egészségünkre.