Drink responsibly... but drink!
Blog

Mantaro - A kávéba zárt misztikum

Mantaro - A kávéba zárt misztikum

Miről is szól a Mantaro legenda?

Dél-Amerikában járunk, azon belül is Peruban, ahol a legenda elkezdődött és mint a legtöbb legenda ez is egy harcosról és egy legendás lényről egy sellőről szól. Történetünk kezdetén egy szomjas perui harcos az Andok hegyvonulatainak mélyén található Paca tó partján talált magának menedéket és kortyolt a tó vizéből. Miközben ivott egy kristálytiszta tóból egy elbűvölően szép sellőlány tűnt fel és kérte, hogy kövesse őt a mélybe. „Szerelem” és ámulat volt ez első látásra, amit a harcos érzett, de ellen tudott állni a kísértésnek és nem ment a sellő után. Viszont onnantól kezdve minden éjjel megjelent neki a sellőlány és kérlelte, hogy tartson vele a tó mélyére és ugyan melyik férfi tudna ellenállni egy ilyen hosszan tartó kérlelésnek, egyik este a harcos úgy döntött, eleget tesz a kérésnek és utána veti magát. Természetesen a víz alatt a sellő eltűnt, a harcos pedig csak kereste és kereste, olyan sokáig, míg a levegője elfogyott és őt elnyelte a tó sötét vize. A sellő ekkor már őszintén bánta, hogy eltűnt a férfi elől, meghatotta a kitartás és az elszántság, amit iránta tanúsított a harcos. A partra vitte a testet és Andok egyik hegyvonulatává változtatta. A történet ezen pontján a sellő már nagyon siratta a férfit és a legenda szerint ezek a könnyen a mai napig gördülnek lefelé a hegyvonulaton és a Mantaro folyó formájában táplálják az Amazonast.

A Mantaro kávé célja, hogy hogy épp úgy töltse meg élettel és tegye különlegessé a mindennapokat, ahogy a két folyó teszi ezt egész Dél-Amerikában. A kicsiny hagyományőrző falvak, az őserdők, a hegyek és a termőföldek egyaránt az éltető víznek köszönhetik bőségüket és ugyanez igaz a kávéra is, hiszen magába tartalmazza ennek a rendkívül különleges területnek minden zamatát és aromáját.

A Mantaro kávé fajtái!

·       Mantaro Mayu Espresso

A kávé erős karakterét és az eszpresszó legnemesebb tulajdonságait felvonultató változat. Markáns jelleg, melynek kellemes krémes és csokoládés utóízét még sokáig érezhetjük a szájunkban. Cremája mogyoróbarna, íze igazi eszpresszó, ezért az ajánlat eszpresszó vagy ristretto készítése ebből a blendből.

·       Mantaro Ahora 100% Arabica

Aranybarna pörkölés, kiegyensúlyozott aroma és igazán kellemes ízvilág. Cremája aranybarna, vastag és tartós, melynek köszönhetően krémes és lágy esszenciával rendelkezik. Lecsengésében enyhén savas és keserű. A nap bármely szakaszában igazán felemelő élményt nyújt.

·       Mantaro Calma 100% Arabica

Masszív és igazán élénk cremával rendelkezik, lágy pörkölésének köszönhetően gazdag citrusos és gyümölcsös ízeket rejt. Nagyon selymes ízvilággal rendelkezik és alacsonyabb az intenzitása így tökéletes választás azoknak, akik egy nyugodt pillanatnak szánják a kávézás élményét, egy igazi „én” időnek.

·       Mantaro Walla

Aki igazán feketén szereti, annak ajánljuk. Karakteres és izgalmas, köszönhetően az arabica és a robuszta szemek keverékének. Ízében a karamell, étcsokoládé és friss trópusi gyümölcsösség érezhető. Crema erős és vastag, színe világos barna. Mindenkinek kiváló választás.

Egy rövid kávé történet, felhasználás, termesztés!

A kávé szó eredete sem teljesen egyértelmű, mint ahogy sok más név kialakulása sem, erre is két megoldást szoktak mondani. Az egyik, hogy Etiópia egyik vidékének a Kaffa-nak a nevéből származik, ugyanis innen szállították Jemenbe a kávét az elején. A másik lehetőség a „qahwa” arab szó, ami eredetileg a muszlimok borára használtak és csak később lett a fekete ital, ami élénkítő hatású.

A kávénak, mint nemzetségnek sok faja van, igazából kettőből készítenek kávét, ez nem más, mint az arab kávé és a robuszta. Természetesen a kettő között ég és föld a különbség és ez meglátszik az árában is. Ennek oka, hogy sokkal kényesebb és a termesztése nehezebb az arab kávénak, ilyen például, hogy a tökéletes feltételek 900m felett és trópusi területen lehet biztosítani. Na ez már kizárja a világ igen jelentős részét a kávétermesztésből. A világ legnagyobb kávétermelő országa ennek megfelelően Brazília, őt Vietnám és Kolumbia követi a sorban.

A kávé főzés tudománya!

Igen ez ma már egy ugyanolyan tudomány és szakma, mint sok más. Ahhoz, hogy igazán minőségi kávét készítsünk nem elég a megfelelő alapanyag, szükséges hozzá az eszköz és a tudás is. Természetesen vannak az örök klasszikusok, mint a jó kotyogós, vagy a filter kávé, de nem ez képviseli a minőség csúcsát. Nem véletlenül voltak (és vannak újra nagyon elterjedőben) a kávéházak és a kávézók. A kávék is rendkívül sokszínűek, függ a koffeintartalomtól, a cukortartalomtól, a víz hőfokától, a hozzáadott tej minőségétől és mennyiségétől, valamint az kevesen tudják, hogy hőmérséklettől és a páratartalomtól is. Ugyanaz a kávé nem mindennap viselkedik ugyanúgy a darálóban és a kávégépben sem. Ezek állításához kell a szakértelem és a tudás.

Milyen italokat tudunk a kávé segítségével készíteni?

Nagyon sok koktélba található frissen főzött kávé, vagy kávélikőr (esetleg mindkettő), mi most ezekből szemezgetünk nektek! Az első egy végtelenül egyszerű, ugyanakkor a nagy melegben rendkívül élénkítő ital, melynek neve: Shakerato!

Egyszerűsége abban rejlik, hogy egy friss eszpresszó van leshakelve egy pici cukorral (attól függ mennyire szeretnénk édesen). Fontos, hogy ne legyen vizes a jég, mert akkor gyorsan elolvad és nem adja a kívánt hatást az italnak. Egy martini pohárban érdemes szervírozni és máris fogyaszthatjuk a reggeli hideg kávénkat egy krémes és végtelenül elegáns formában.

Mostanában van egy másik nagyon elterjedt fogyasztása a kávénak, ami nem más, mint az Eszpresszó&Tonik!

Ehhez egyébként sokszor használnak cold brew technológiával készülő kávét, hogy az alapból hideg tonik, hideg kávéval is találkozzon. Egy presszóhoz töltjük hozzá a tonikot és igény szerint egy kis cukorszirupot, megint csak előhozva a ki, hogy szereti kérdést.

Az előbb említett 2 ital esetében nincs a képletben alkohol, ugyanakkor természetesen mindkettőhöz, adhatunk az ízlésünkben megfelelően. Az elsőhöz akár egy Cafetino Vegan Krémlikőrt vagy Arran Gold krémlikőrt, míg a másodikhoz Italicust vagy Pampelle vérnarancslikőrt, esetleg másmilyen narancslikőrt.

Az utolsó italunk már tényleg egy klasszikus koktél, mely az Espresso Martini névre hallgat. Elkészítése ennek is igen egyszerű, hiszen három alapanyag és egy shaker kell hozzá. Ezek nem mások, mint:

·        45ml Vodka

·        30ml Frissen főzött eszpresszó

·        20ml Kávé likőr

Az összes összetevőt egy shakerben összerázzuk, majd finomszűrőn keresztül egy Martini pohárba szűrjük, hogy szép habot érjünk el vele. Tetejére 3 kávészemet helyezünk. Egészségünkre!