Drink responsibly... but drink!
Blog

Miben is rejlik a Bunnahabhain különlegessége?

Miben is rejlik a Bunnahabhain különlegessége?

Mit is jelent a neve és mi a története?

Mint sok lepárlónak a neve Skóciában, a Bunnahabhain is egy földrajzi helyre utal, egészen pontosan ősi gael nyelven folyó torkolatot jelent. A neve hűen tükrözi az elhelyezkedését, hiszen a Margadale nevű kristálytiszta vizű forrás mellett található, ami az Islay szorosban helyezkedik el. A történelem szerint a lepárlót 1881-ben alapították és igazából három nagyon fontos alappillér kellett ahhoz, hogy meginduljon az élet vizének készítése! Az első ilyen maga a kisváros, a második a tengeri móló, mely a világgal való kapcsolatot biztosította, a harmadik pedig a rengeteg whisky készítő tudás, ami felhalmozódott itt. Az első évek komoly sikereket hoztak, majd sajnos jött a gazdasági válság és a világháború, mely nagyon erősen rányomta a bélyegét a lepárló történelmére. Az 1930-as években még zárva is volt, hogy aztán az 1960-as évekre újra kezdeti fényében kezdjen tündökölni.

Több tényező is közrejátszott ebben az időben az újra felvirágzásban! Ilyen volt például az Islay szigetén kiépülő új úthálózat, melynek köszönhetően a szárazföldi vérkeringésbe is bekapcsolódott a lepárló és sokkal könnyebb volt a szállítmányozás. Ennek hatására 1963-ban bővült a lepárló berendezések száma is, 1979-ben a világhírű 12 éves whisky bekerült a köztudatba, innen pedig már nem volt megállás. 1993 és 2006 volt még fontos dátum a lepárló életben, mivel előbb az utolsó hajó kikötését jegyezhettük fel, hiszen ezután teljesen szárazföldi kereskedelemre állt át a lepárló, míg utóbbi esetében egy teljes arculatváltáson esett át a márka.

Az összes termékük 2010 óta újra, nem hűtve szűréssel készül 46,3%-os alkoholfokkal, amitől csak relatíve ritkán térnek el.

 Miben is rejlik a Bunnahabhain különlegessége?

Az egyetlen olyan lepárló a szigeten, akik közvetlen forrásvizet használnak, melyet a Margadale folyóból csöveken keresztül egyenesen a lepárlóba vezetnek Ennek fontossága igen nagy, hiszen így nem érintkezik a víz az Islay szigetén bővelkedő tőzeggel és teljesen tőzegfüst mentes marad. Szintén nagy befolyással bír a kétfajta maláta, amit használnak. A teljesen tőzegmentes „concerto” árpamaláta és a Moine párlathoz használt tőzeges „concerto” árpamaláta. Egy újabb érdekesség a Bunnahabhain háztájáról, hogy a cefrézőkádjuk az egyik legnagyobb Skócián belül, 12,5 tonnát bír. A fermentáló kádak sem kicsik, hiszen a hat oregoni tölgyből készült erjesztőkád egyenként 66.500L-t tud magába foglalni. Ezután jön a lepárlás, mely Islay szigetén található legmagasabb berendezésen történik. A lepárlók évente összesen 2,5 millió liter New Make Spiritet tudnak előállítani, melyet jelen pillanatban is több mint 20.700db hordó tárol a raktárakban.

Milyen kiadásai vannak a Bunnahabhain lepárlónak és milyen ízeket képvisel?

A lepárlómester Julieann Fernandeznek igazán különleges munkája van, hiszen a Bunnahabhain női lepárlómestereként Ő felel az összes kiadás, vagyis a hétköznapi sor és a limitált, különleges kiadások karakteréért is. De lássuk miket is készít mostanában?

1.      Bunnahabhain 12 éves 0,7l 46,3%

A klasszikus alap kiadás, mely nagyon sok és komplex íz összetevőt tartalmaz. Nem nevezhető füstösnek, mégis a háttérben ott bujkál, de inkább, mint egy szellő, mely végig kíséri a gyümölcsös, diós és édes malátás aromákat.

2.      Bunnahabhain Stiuireadair 0,7l 46,3%

A jelentése kormányos, mely a sós, tengeri aromákat hoz magával és add hozzá az alap karakterhez. A gael nyelvben, hogy jól ki tudjuk ejteni az alábbi módon érdemes megpróbálni: Stew-rahdur! A másodtöltésű sherry hordónak köszönhetően aszaltgyümölcsök és édes malátás jegyek változgatják egymást.

3.      Bunnahabhain Eirigh Na Greine 1,0l 46,3%

Jelentése reggeli nap, mely a régi vörösboros hordóban való érlelésre vonatkozik. Az olasz és francia vörösboroshordóknak köszönhetően az eddigi sós, enyhén tőzeges karakter, mellé egy kellemes fűszeresség és piros bogyós gyümölcsök is megjelentek az ízvilágban.

4.      Bunnahabhain Moine 0,7l 46,3%

A hagyományos ízvilágokhoz képest intenzívebben tőzeges jegyeket tapasztalhatunk, ugyanakkor továbbra is a szigetekről megszokott füstösséghez képest maximum egy közepes erősségről beszélhetünk. Itt ahogy korábban említettük tőzegelt malátát használtak.

5.      Bunnahabhain An Cladach 1,0l 50%

A „föveny” a Travel Retail sorozat utolsó tagja. Amely a sherry hordónak köszönhetően édes és rendkívül komplex jegyekkel rendelkezik. Egy nagyon kellemes ízvilág, mely tökéletesen illik az enyhén füstös jegyekhez.

6.      Bunnahabhain Cruach Mhona 1,0l 50%

Jelentése tőzegrakás, mely tökéletesen jellemzi az ízvilágát! A komoly tőzegfüst mellett a sós tengeri jegyek jelentkeznek egy kis borsos és herbális jelleggel, mely nagyon izgalmas elegyet alkot a párlatban!

7.      Bunnahabhain XXV 25 éves 0,7l 46,3% prémium

Egy komoly életkorú párlat, mely a sherry erős behatásának köszönhetően még jobban kidomborítja az édesebb jegyeket és a diós-mogyorós ízeket.

8.      Bunnahabhain 28 éves 1989 41,8% 0,7l

Egy Single Cask kiadás, melynek a 233 palackjából 1db itt található nálunk!

9.      Bunnahabhain 36 éves 1980 Canasta Cask Finish 49,5% 0,7l fa

Egy olyan limitált kiadás, mely 36 éves kort ért meg hordóban először Oloroso sherry hordóban, majd édes Canasta sherry hordóban. Egy nagyon komplex, olajos, igazán egyedi ízvilág.