Drink responsibly... but drink!
Blog

Az ÖREG de mégis újhullámos gin

Az ÖREG de mégis újhullámos gin

gy magyar és délafrikai koprodukció az angliai Penzance-ból, Cornwall megyéből. Az úriember, aki ezt a gint készíti kishazánk fia. Angliában találkozott egy délafrikai úrral Shaunnal, akivel igen jó barátságot kötött és neki köszönhetően visszatalált a természethez is. Shaun lepárlójában dolgoznak most már mindketten és együtt kísérletezték ki a gin készítés csínját-bínját.

Ebben a kis üzemben tényleg minden kézzel készül, teljesen természetes alapanyagokból. Amit nagyon fontosnak tartanak, hogy szinte csak helyi termelőktől vásároljanak, ezzel is támogatva a hozzájuk hasonló kisvállalkozásokat és ezzel visszaadva a természetnek mindazt, amit elvesznek tőle.

Ahhoz, hogy ez a gin ennyire természetes és igazán egyedi tudjon maradni, arra van szükség, hogy a lepárlástól a palackozásig, mindent a két kezükkel csinálnak, nem beszélve a gondosan válogatott alapanyagokról.

Azt, hogy miket is tartalmaz ez a különleges ital, kicsit később írnám le, először a színéről szeretnék elmondani egy két érdekességet. Igen a gin kék, de nem kell megijedni tőle. Nincsen benne semmilyen természetellenes színezék, csak egy különleges növény virága, ami a thai pillangóborsó.

Erről a virágról érdemes tudni, hogy Ázsia egyenlítői részén őshonos, valamint Ázsia déli részein, de megtalálható már Afrikában, Amerikában és Ausztráliában is. A természetes színező képességének köszönhetően a gasztronómiában nagyon sokat használják, de a Thai konyhában ki is sütik magát a virágot. Manapság, ahogy ebben a ginben is megtalálható, nagyon népszerű az italok világában is, mivel az alapból kék párlat lilává változik szénsavas üdítő hatására. Arra viszont felhívják a figyelmet, hogy mivel természetes a színezék ezért tud veszíteni a hatásából, ha nem sötét helyen tároljuk.

Említés szintjén mindenképpen elmondanánk, hogy a kulináris felhasználása mellett, textíliák színezésére is használják és a hagyományos kínai orvoslás szerint vágyfokozó hatása is ismert.

Az ÖREG GINT az évszakok szeszélyessége ihlette. Található benne levendula és bodza, ami a forró és fülledt nyarat csempészi az italunkba és az ellensúlyaképp fenyő és narancs, ami pedig rideg telet hivatott szimbolizálni. Az egyensúlyért a nőszirom, bors és homoktövis felel. Természetesen a frissességet a citrusok csempészik az italba.

A másik változata az EPRES OLD TOM GIN. Ennek a különlegessége, ahogy a nevében is benne van az eper, és még egy kis eper és talán még annál is egy picivel több. A lepárlásnál rengeteg adnak ebből a csodálatosan friss és élénk gyümölcsből az eredeti ginhez és miután ez megtörtént szintén eper ágyon áztatják még pár hétig. Akár magyarosan úgy is fogalmazhatnánk, hogy ágyas gint készítenek. Annak érdekében, hogy egyensúlyba hozzák a savasságát és megfeleljenek az Old Tom gin előírásainak egy kevés cukrot adnak a termékhez.

Reméljük mindenkinek felkeltettük az érdeklődését eziránt a félig magyar gin iránt! Vásároljátok meg a www.mralkohol.hu weboldalon és egészségetekre.