Drink responsibly... but drink!
Blog

Saigon Baigur - Vietnám első ginje

Saigon Baigur - Vietnám első ginje

A Saigon Baigur története!

A ginhez az inspirációt sok motorozással töltött idő hozta meg, Vietnám vadregényes tájain keresztül. Olyan különleges fűszereket, különleges természeti formákat, ízeket és ételeket kóstolt a megálmodó, aminek a végén egy igazán különleges és egyedülálló gin elkészítése mellett döntött. 2 évnyi kísérletezés után született meg a gin, mely rendkívül különleges alapanyagokat is tartalmaz.

A készítése Saigon városában (ma Ho Si Minh) történik, ami Vietnám leginkább nyüzsgő városa. A Baigur elnevezés egyébként az első itt található településre utal, ami egy nagyon kicsi halász és fűszerkereskedő előőrs volt. A két szó együttesen több mint 1000 éves történelmet, a fűszerek, a táj és a kultúra iránti tradíciókövetést foglal magában.

Milyen fűszereket használnak a készítéséhez?

Igyekeztek kiválogatni a legkülönlegesebb fűszereket és növényeket, amit Vietnám adni tud. Ilyen például a Vietnám legészakibb dzsungeléből származó fekete kardamom, a Buddha keze citrus ami a főváros Hanoi közelében nő, valamint az úgy nevezett Saigon fahéj, mely az Annamite hegységben található. További különlegesség a Mekong folyó deltájánál fellelhető lótuszvirág, a Phu Quoc bors, mely a világ egyik legkülönlegesebbje. Összesen 12 helyi alapanyag és 4 hagyományos adja a gin világát. Az alapanyagokat sok különböző módon használják fel, gondolunk itt a frissen áztatott Buddha keze citrusra, vagy az alkoholgőzzel átitatott lótuszvirágra és a fekete kardamomra.

Mi köze is van a sárkányhoz és mit szimbolizál az üveg?

A Vietnámi kultúrában ez a misztikus lény nem félelmetes, hanem erőt és jólétet sugárzó lény, mely esőt és bőséget hoz a földeknek, ami elengedhetetlen ehhez a ginhez! Amellett, hogy az alapanyagokat ilyen módon támogatja, az üvegnek is a sárkány kinézete adta az ihletet, hiszen az üveg „sárkánypikkelyekből” van elkészítve! Természetesen ez már önmagában kihívást jelentett hiszen találni olyan üvegest, aki elkészíti nem volt mindennapi feladat, de csak így lehetett tökéletes harmónia a bel tartalom és a külcsín között.

Milyen koktélokat tudunk készíteni ebből a keleti különlegességből?

Mivel közelednek a melegebb napok és reméljük hamarosan beköszönt a nyár előszele így igyekeztünk olyan italokat válogatni, melyek ennek a szellemnek felelnek meg. Az első ilyen ital is erre a névre hallgat, vagyis: Summer in Saigon!

·        50ml Saigon Baigur Gin

·        20ml Kókusz Szirup

·        30ml Friss lime lé

·        15ml Lychee Szirup

Az összetevőket egy shakerben összerázzuk és egy előre behűtött Old Fashioned pohárba szervírozzuk. Díszítésnek használhatunk kumquatot, vagy lime-ot.

A második ital egy klasszikus koktél újragondolása, mely egyszerre ötvözi a gyümölcsös édességet és a friss kesernyésséget, ezzel biztosítva egy tökéletes egyensúlyt az italnak. A The Baigur Bramble névre hallgat és a következő összetevők kellenek hozzá:

·        50ml Saigon Baigur gin

·        25ml Friss Citromlé

·        10ml Cukorszirup

·        10ml Cremé de Mure likőr

·        Zúzott jég

Egy Old Fashioned poharat töltsetek meg zúzott jéggel, majd az első 3 összetevőt adjátok hozzá és keverjétek össze. Ezután az elolvadt jeget pótoljuk fel, majd óvatosan csorgassunk az ital tetejére Mure likőrt, ezzel egy lefolyást biztosítva neki. Díszítésnek feketeáfonyát és citrom peel-t használjunk és azonnal szervírozzuk a jégolvadás miatt. Egészségünkre!

Miért érdemes kipróbálni?

1.      Nem valószínű, hogy az alapanyagok mindegyikéről hallottunk, így garantált az újdonság hatása

2.      Vietnám elég messze van, így keveseknek van lehetősége személyesen meglátogatni az országot, de a gin egy kis helyi életérzést csempész hozzánk közel

3.      Minden polcnak a dísze tud lenni, hiszen rendkívül dekoratív a palack maga is

4.      És persze, mert rendkívül érdekes és finom!