FIGYELEM: A Mr.Alkohol és Mr.Alkohol GO! Drinkshopok március 29-én (P), március 31-én (V) és április 1-én (H) ZÁRVA tartanak, ezeken a napokon a személyes átvétel is szünetel! 

Drink responsibly, but drink!

Blog

Mit is lehet elrontani a forraltbor esetében? Hogyan csináld jól?

Mit is lehet elrontani a forraltbor esetében?

Hát nagyjából mindent, ha nem figyelünk oda, de szeretnénk elmondani, mik a leginkább elkövethető hibák.

1.       Rossz minőségű borból is lehet készíteni, úgyis fűszerezzük.

Ez egyáltalán nem igaz, mivel az egyik legnagyobb mennyiséget maga a bor adja. Ahogy a G&T-nél sem elég a jó gint kiválasztani, hanem a tonik is nagyon fontos, ugyanúgy igaz ez a borra is. Nem az az érdekes, hogy fehér vagy vörösborból szeretnénk készíteni, hanem az, hogy a bort jól válasszuk ki hozzá. Szintén fontos hangsúlyozni, hogy nem a legdrágább bor a legjobb, hanem az, amelyik leginkább egyensúlyban van, nem lóg ki az alkohol, alapvetően is szeretjük az ízét, mert így egy komplex, jó ivású, kellemes forraltbort tudunk készíteni. Jó választás tud lenni egy könnyűtestű, gyümölcsös bor, ami nem nagyon tanninos, vagy fás.

2.       Forraljuk a bort, és nem csak melegítjük.

Bár a neve nagyon becsapós és sokan beleesnek ebbe a hibába, de nagyon nem helyes módszer. Az ok igen egyszerű, az alkohol forráspontja másutt van, mint a vízé, így jóval hamarabb forrásnak indul. Természetesen nem szükséges fokhőmérővel mérni, hogy pontosan hány fokon is vagy a borunk, de érzésre ne legyen több 60-70foknál.

3.       Gyorsan 5 perc alatt összedobjuk.

Ahogy oly sok mindenre erre is igaz, hagyni kell időt az elkészítésére, hiszen az ízeknek össze kell érniük. Egy jó forraltbor elkészítéséhez mindennel együtt legalább 20-25 percre van szükség, hogy az alapanyagokat és mindent előkészítsünk.

 

Hogyan is készítsük el a forraltborunkat?

 

Mint minden elkészítéséhez itt is nagyon fontos a fokozatosság és az, hogy megfelelő sorrendet tartsunk. De ez vajon, hogy is van? Mi most a közkedveltebb és többek által jobban ismert vörösboros forraltbort fogjuk elkészíteni.

1.       Előmelegített lábasba, de nem felforrósítottba tegyük bele első lépésnek a borunkat, ez azért fontos, mert, ahogy már fent megírtuk a forralt bort nem forraljuk, csak melegítjük.

2.       A boron kívül a legfontosabb hozzávaló a szegfűszeg, hiszen ez az egyik, ami a kellemes téli hangulatot és mindenki számára oly ismerős illatot kölcsönözi az italnak. Pontos mennyiséget nem lehet rá mondani, de ki mennyire szereti ahhoz mérten használja.

3.       A további hozzávalók: gyömbér, ánizs, egész fahéj és egész csillagánizs. A választásunk ezekre igen egyszerű, a legtöbb borban is megtalálható ízjegyekről van szó, melyek nagyon jól kiemelik a forraltbor karácsonyi jellegét.

4.       Fontos hozzávaló még egy egész narancs és egy fél citromnak a leve, melyet frissen facsarva tegyünk a borba. Érdemes figyelembe venni, hogy abban az esetben, ha ezeknek a citrusoknak a héját is beletesszük akkor fanyar ízeket és kellemetlen kesernyésséget fogunk érezni.

5.       Az édességi fokát a forralt borunknak a hozzáadott cukor fogja megadni, leginkább barna/nád/fehér cukor a javasolt. Ízlésünknek megfelelően adjuk hozzá, de érdemes megjegyezni, hogy száraz borból készítsük.

6.       Innentől kezdve 10-15percig kell folyamatos kevergetés mellett elkészíteni. Érdemes hozzá egy kis vizet is adagolni, ez a fűszerek koncentrált ízvilágának lazítása miatt érdemes beletenni. 1 palack borhoz 2-3dl vizet javasolt hozzátenni.

7.       Utolsó lépésként szűrjük le és már fogyaszthatjuk is a finom meleg forraltbort! Egészségünkre!